Skip to content

Céges szemétszedés: csapatépítés új dimenziója

A céges szemétszedés egyre népszerűbb csapatépítő program, amely ötvözi a környezetvédelmet a közös élményszerzéssel és a csapatmunka fejlesztésével.

Céges szemétszedés
Céges szemétszedés a legzöldebb csapatépítő?

Az Ecoevents csapatunk tevékenysége során sokszor megkapta már azt a kérdés, hogy

Miért előnyös szemétszedési akción részt vennie cég dolgozóinak?

Elsősorban fontos leszögezni, hogy ez nem közmunka, hanem egy figyelemfelkeltő és edukatív zöld cselekmény a jó ügyért. A szemét a környezetszennyezési problémák első, bárki által a bőrén érezhető probléma, ami ellen vagy annak csökkentése érdekében szemétszedések figyelemfelkeltő erejével is tehetünk.

Többek között ezért van az is, hogy óvodák, iskolák erőszeretettel viszik a gyerekeket hulladékgyűjtési akciókra, például az országos Teszedd akcióra is. Viszont a céges szemétszedés két fontos szempontot egyesít a környezetvédelmet és a csapatmunkát.

Ennek mintájára ma már egyre több cég veszi bele csapatépítő repertoárjába a céges szemétszedés lehetőségét, vagy azt kombinálja faültetéssel.

Céges szemétszedés előnyei:

Környezetvédelem: A szemétszedés kézzelfogható módon járul hozzá a környezetünk tisztán tartásához, amitől igazán hasznosnak érezhetjük magunkat és az összegyűjtött hulladékot megfelelő lerakóba juttathatjuk, vagy akár újra is hasznosíthatjuk.

Egészségügyi előnyök: Egyik talán, ami a legfontosabb, hogy mozgunk közben. Így eme szabadtéri tevékenységnek köszönhetően javítja a kollégák fizikai kondícióját. Nem utolsósorban egésznapos irodai munka után a friss levegő pedig jótékonyan hat a mentális egészségünkre is.

Csapatépítés: Amellett, hogy kiváló kikapcsolódás a munkatársak számára a közös cél, avagy a tiszta környezet elérése érdekében erősíti a csapatkohéziót, javítja a kommunikációt és az együttműködést a kollégák között.

céges hulladékgyűjtés
Céges hulladékgyűjtés a szabad levegőn

Motiváció: Ma már egyre több alkalmazott, munkatársnak fontos, hogy a munkahelye, munkaadója mennyire érzékeny a környezetet-és fenntarthatósági értékek fontosságéért. Ennek érdekében sokesetben az álláshirdetésre való jelentkezés ez is pozitív pont lehet. Ezáltal a megrendezett sikeres szemétszedési akciók növelik a dolgozók motivációját és elkötelezettségét a cég iránt is.

Pozitív PR: Ma már nemcsak az internet, hanem a közösségi média felületek világát éljünk, ahol természetesen nagyon elfér egy-egy ilyen akcióról szóló képes beszámoló. Ezek a posztok a cégek számára remek PR-lehetőséget nyújtanak, és erősítik a társadalmi felelősségvállalás imázsát.

Hol lehet céges szemétszedési akciót szervezni?

Számos helyszín alkalmas lehet céges szemétszedési akcióra, de minden esetben a terület tulajdonosával, karbantartójától kell írásos beleegyezést kérni. Ez egyszerűbbnek hangzik a gyakorlatnál, ahol sokesetben szövevényes tulajdonosi háttér miatt nehéz elérni a tulajdonosokat. Az általunk kínált céges szervezésben ennek feladatát mi átvállaljuk.

Általános helyszínek szemétszedési akcióra

 • Parkok: A parkok népszerű helyszínek a szemétszedéshez, ahol általánosságban elmondható, hogy cigicsikkektől egészen nagyobb kommunális hulladékokig minden megtalálható. Természetesen ez is függ, hogy az a park hol, milyen területen helyezkedik el. Parkok közt is sok különbség van.
 • Erdők: Sajnos a természet sem mentes a környezetgyalázó emberi tevékenységtől, ahova egyes illetéktelen arctalan emberek tonnányi mennyiségben hordják a hulladékot. Sajnos ebből kifolyólag az erdőben is rengeteg szemét található, nem minden erdőre jellemző, de a településeinkhez közeleső erdők általában illegális hulladékkal szennyezettek.
 • Folyópartok: Általános probléma a szárazföldi szemetelés mellett, hogy egyre több hulladék található folyóinkban (patakok, folyók, tavak, tengerek, óceánok), amik mint egy csatorna viszik tovább a szemetet végcéljukhoz az óceánokba. A víz szennyezése komoly probléma, amin folyóparti szemétszedéssel segíthetünk. Minden felszedett hulladékkal jobbá, szebbé tehetünk a környezetünket.
 • Települések: Talán egyben a legegyszerűbb és talán egyben a legbonyolultabb is a korábban említett tulajdonosi viszonyok miatt. Sokszor magánterületre hordják be a szemetet ismeretlenek. Ezek a kupacok nőnek a legnagyobbakra, ha az ingatlan tulajdonos nem törödik a terülével. A hulladék eltakarításra a megalkotott szabályok szerint a helyi önkormányzat fel is szólítja, hogyha környezetszennyezés bejelentés címszó alatt kap bejelentést helyiektől vagy éppen arra járóktól. Viszont a települések belterületén lévő területeket hivatalból az önkormányzatoknak kell takarítania, ami sok esetben a kellő takarítási összeg hiánya miatt elmaradozhat.

Mi kell egy szemétszedési akcióhoz?

Egy igazán sikeres hulladékgyűjtési, de ahogy sokan ismerik szemétszedési akcióhoz több dolog, több tényezőre is szükségünk van.

Ha szemétszedést szervezünk ne termeljünk hulladékot!

Magyarországon is egyedülálló módon az Ecoevents az a csapat, ami eseményei alkalmával nem termel hulladékot. Átgondolt tervezéssel, csak is olyan anyagokkal dolgozunk, amik könnyen újrahasznosíthatóak vagy éppen többször használhatóak. Végső soron lebomlóak is lehetnek.

 • Kesztyűk: talán a legfontosabb a kesztyűk, amik védik a kezet a szennyeződéstől és a sérülésektől.
 • Hulladékgyűjtő zsákok: második legfontosabb tényező a szemetes zsákok, amik nem lehetnek műanyagból, csak és kizárólag fenntartható alapanyagból.
 • Munkaeszközök: minden esetben bzitosítjuk az esemény résztvevőinek a különböző eszközöket. Nemcsak a kesztyűket, de igény szerint a szemétszedő csípéseket, hulladékgyűjtő edényeket.
 • Elsősegélycsomag: sajnos a legrosszabbra, balesetre is fel kell készülni. Eddig még egy eseményünkön sem fordult elő hasonló, hiszen túlbiztosítjuk a résztvevőket e célból is.
 • Víz és üdítő: a folyadékpótlás fontos a szabadtéri tevékenység során, igény szerint ebben is tudunk segíteni.

Hány fő vehet részt rajta átlagosan?

A céges szemétszedési akciók létszámát a helyszín, a feladat nagysága és a cég létszáma határozza meg. Átlagosan 10-100 fő vehet részt egy akcióban, de ettől jóval nagyobb létszámmal is lehetséges. Megoldás rá megfelelő számú rendezői személy alkalmazása, mivel a helyszínt biztosítani kell, segíteni kell a résztvevőket az esemény teljes körű lebonyolításában.

Céges szemétszedés szervezése

Mi segítünk abban, hogy

 • Megfelelő helyszín kiválasztásában: A helyszín legyen könnyen megközelíthető, és legyen elegendő szemét a gyűjtéshez.
 • Tájékoztatjuk a résztvevőket: Előzetesen tájékoztassa a résztvevőket az akció céljáról, a programról és a szükséges eszközökről. Emellett balesetvédelmi oktatást végzünk, amivel felkészítjük a várható baleseti lehetőségekre a résztvevőket.
 • Rendezői idegenvezetés: A csapatok hatékonyabban tudnak dolgozni, ha kisebb csoportokra osztjuk őket, tervezet útvonalon haladnak. Ebben is segít csapatunk.
 • Biztosítson megfelelő felszerelést: A résztvevőknek legyen elegendő zsák, kesztyű és munkaeszköz, amik megfelelnek a fenntarthatóság, és az újrahasználat irányelveinek is.
 • Gondoskodunk a szükségletekről: A folyadékpótlás, az étel igény szerint igényelhető a helyszínre szervezett esemény kapán.

Keress minket, ha céges szemétszedést szerveznél

A céges szemétszedés nem csak egy környezetvédelmi kezdeményezés, hanem hatékony csapatépítő eszköz is. Amikor a munkatársak együttműködnek a közös célok elérése érdekében, a csapatmunka és az összetartás szintjét emelik, miközben pozitív hatást gyakorolnak a környezetükre is.

Írj nekünk, lépj velük kapcsolatban, a Kapcsolat menü pontra kattintva.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért jó cégednek egy céges szemétszedés?

Igazi csapatépítő a környezetvédelem jegyében.

Kiknek ajánlott az ilyenféle zöld esemény?

Általánosságban minden cégnek, vállalatnak, akinek fontos a fenntarthatóság.